Tuindorp Oostzaan pakt fundering en waterproblemen aan
In Tuindorp Oostzaan Oost is dit jaar een grootschalig project gestart. De buurt kampt met meerdere problemen rond klimaat, funderingen en water. Het project – gefinancierd door de EU – duurt drie jaar en pakt deze problemen in samenhang aan. Doel: een toekomstbestendig Tuindorp Oostzaan.
Een wijk met geschiedenis
Tuindorp Oostzaan werd in de jaren 20 gebouwd als tijdelijke huisvesting voor arbeiders van de scheepswerven. De huizen zouden er maar 35 jaar staan. Toch vierde de wijk in 2021 haar 100e verjaardag.
In de afgelopen eeuw gebeurde er veel. In 1960 overstroomde de wijk na een dijkdoorbraak. De schade aan huizen en voorzieningen was groot, maar werd grotendeels vergoed. In de jaren 70 en 80 volgde armoede door de sluiting van de werven. In de jaren 90 dreigde sloop. Door fel protest van bewoners koos woningcorporatie Ymere uiteindelijk voor renovatie.
De huizen zijn gebouwd op ‘staal’: betonnen platen direct op veen- en kleigrond. Die platen zijn nu verzwakt. Water kan erdoorheen de woningen in trekken. Sommige huizen kampen daardoor met schimmel.
Klimaatproblemen in de wijk
De wijk ligt laag. Door bodemdaling en weinig ophoging tijdens de aanleg staat het grondwater hoog, wat betekent dat bij flinke regen is de bodem snel verzadigd. Gevolg: water op straat.
De groenstroken liggen hoger dan het maaiveld. Daardoor stroomt het regenwater ervan af, in plaats van erin. Ook is het maaiveld vaker verhoogd. Maar de huizen zelf kun je niet zomaar ophogen, door de betonnen fundering. Hierdoor is het hoogteverschil tussen de weg en de voordeur steeds kleiner geworden. Regenwater kan minder makkelijk weg. Kortom: een wijk met flinke uitdagingen.
Wat doet het project Bodem voor de Buurt?
Daarom is ‘Bodem voor de Buurt’ opgezet. Een breed samenwerkingsproject, gefinancierd door de EU. Betrokken partijen zijn o.a. Weerproof, Gemeente Amsterdam, UvA, HvA, ONE Architecture, Muzus, Ymere, Kenniscentrum Bodemdaling & Funderingen, Waternet en de bewoners zelf.
Het project bestaat uit meerdere onderdelen. Zo wordt het Plejadenplein opnieuw ingericht. Voor de Meteorenweg komt een nieuw ontwerp. Bewoners krijgen advies over wat zij zelf kunnen doen aan hun huis of tuin.
Weerproof in de wijk
Als Weerproof zijn we nauw betrokken bij het project Bodem voor de Buurt. Samen met bewoners brengen we in kaart waar wateroverlast of hittestress wordt ervaren. Die input vergelijken we met de klimaatdata van de gemeente Amsterdam en Waternet. Zo kunnen we gericht adviseren over wat je zelf kunt doen in je huis of tuin.
Komend jaar zijn we op meerdere momenten aanwezig in de wijk. Tijdens buurtevenementen geven we praktische tips en denken we mee over klimaatvriendelijke oplossingen. Ook werken we samen met Ymere aan een aantal kleinere projecten.
Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt in Tuindorp Oostzaan? Volg ons op social media of kijk op de projectpagina van Bodem voor de Buurt.
Blijf op de hoogte via de website van Bodem voor de Buurt of via de socials van Weerproof!