Regentuin IJburg Blok 54
Geen druppel regenwater naar het riool dankzij deze regentuin
In de zomer is de daktuin van Blok 54 op IJburg een bloeiende bloemenweide. In de winter is het een groene oase met een rustig kabbelende waterstroom of, in geval van hevige regen, een spectaculaire waterval. Het uitzicht vanuit de woning kan zomaar een met de seizoenen mee veranderend schilderij worden wanneer het regenwater wordt afgekoppeld van het riool.
Deze fraaie en functionele uitwerking is gerealiseerd door Van der Tol Hoveniers en terreininrichters. Er is rekening gehouden met de eis van de gemeente Amsterdam: het nieuwbouwcomplex moet 80 procent van het regenwater afkoppelen van het riool, oftewel opvangen op eigen terrein. Anders gezegd: alleen in geval van zeer hevige regenval mag het water worden afgevoerd via het riool.
Hemelwater opvangen en verwerken
De eerste oplossing werd gevonden door de bouwarchitect: een begroeid sedumdak dat water opneemt en vasthoudt.
De tweede oplossing voor het resterende water, is een waterstroom (een riviertje) met 2,5 meter verval. Hiervoor zijn de hemelwaterafvoeren van de daken niet op het riool aangesloten maar monden uit in de tuin op verschillende plekken langs de gevel. De regenpijpen van het grootste dak komen samen uit in een grindkoffer boven in de tuin, vanuit de grindkoffer loopt het water via het riviertje 2,5 meter naar beneden de wadi in. Waar het water in de ondergrond kan wegzakken.
De derde oplossing zijn enkele wadi’s rond het middenblok. Hier staan vooral varens en siergrassen die natte voeten tolereren op plekken die normaal gesproken te droog zijn om beplanting te kunnen laten groeien.
Biodiversiteit vergroten
In het ontwerp is ook rekening gehouden met de biodiversiteit op het terrein. De planten en bomen bieden insecten en vogels eet- en schuilplekken. Zelfs de boomstronken die in en rond de watergeul worden gelegd, hebben een extra functie. Doordat ze het water in de stroom vertragen, kan het water beter in de bodem zakken. De stronken behouden hun schors, want daarin vinden insecten schuil- en leefplaatsen en vogels dus voedsel.
Een ECOstadstuin
De kavel waarop Blok 54 is gebouwd, is in meerdere opzichten complex. Er is hoogteverschil – het maaiveld loopt op richting een brug – en de vorm is driehoekig. Architectenbureau Arons en Gelauff heeft dit laatste ondervangen door ook de bebouwing een driehoekige vorm te geven.
De nieuwbouw werd verzorgd door aannemersbedrijf Slokker en het ontwerp van de tuin door ontwerpbureau Hollandsgroen bv. Dit Amsterdamse bureau heeft bij het ontwerp goed gekeken naar de toekomstige bewoners.
De fruitbomen in de tuin maken een jaarlijks fruitfeest mogelijk waarbij de bewoners van de appartementen hun onderlinge band kunnen aanhalen. En ter hoogte van het zorgcomplex is tevens ander fruit te vinden zoals aardbeien en bessen. De tuin loopt hier op tot 60 centimeter hoogte direct aan het terras, zodat de kinderen de tuin – behalve er naar te kijken – ook kunnen beleven in de vorm van ruiken, plukken en proeven.
Kortom; deze regentuin mag met recht een ECOstadstuin genoemd worden. Een tuin met vele klimaatbestendige oplossingen die ten alle tijden een bijdrage levert aan onze groene stad van de toekomst.