Dwarsdoorsnede van maatregelen voor dak, riool en tuin Amsterdam Weerproof

Laat die regen maar komen!

Verduurzamen van deze woning heb ik altijd gedaan. Zo heeft ons huis zonnepanelen, domotica (huisautomatisering), besparen we op elektriciteit en water. Het rainproof maken van huis en tuin, hoort hier ook bij! 

 

Een dakton en tuinton 

Het regenwater op ons dak met een oppervlakte van ±100m2 wordt opgevangen in twee regentonnen van 200 liter per stuk. Een goede regenwaterautomaat verbindt de regenpijp met de regenton en een filter zorgt ervoor dat eventuele bladeren geen verstopping veroorzaken. Eén ton is geplaatst op het dakterras en één staat in de tuin. De planten op het dakterras, de tuin en zelfs de planten binnen krijgen het opgevangen water. Een leuk detail: sommige planten in huis waarvan ik het idee had dat ze geen bloemen kónden vormen, begonnen spontaan en uitbundig te bloeien nadat ze regenwater gekregen hadden! 

 

Tip: De bodem van de regentonnen dienen een keer per jaar even ontdaan te worden van slib en zand, zodat deze deeltjes niet in de zweetslang (zie hieronder) terecht komen.  

 

Meer Rainproof met een (zweet)slang 

Als de tonnen vol zitten en het niet nodig is de tonnen te legen, omdat de tuin nat genoeg is, kan het gebeuren dat het regent en de tonnen overvol raken met als gevolg dat het regenwater alsnog naar het riool loopt. Zonde! Ik wil de regenpijp niet afkoppelen dus moest er iets bedacht worden. De aloude overstort! Door op het hoogste waterniveau van de tonnen een gat te boren stroomt het water nu weg via daarop aangesloten slangen zo de tuin in! Er gaat hier geen druppel verloren! 

          Zweetslang

Deze poreuze slang bewatert doelgericht de planten in de tuin. Ik heb deze aangesloten op de tweede ton, die in de tuin, en de slang deels ingegraven tussen de planten. Een tip: deze slang is stug en breekt sneller dan verwacht. Dus met koppelstukken in delen aanleggen is aan te raden. Dit heeft ook nog eens als voordeel dat ik, mocht ik dit willen, de slang anders kan leggen of makkelijk kan repareren! Zo voorziet deze slang de rest van de tuin van water. In perioden met veel regen staan de kranen van beide regentonnen open en loopt al het water de tuin in. De regentonnen werken als tijdelijke buffers wanneer er meer water valt dan de slang kan verwerken. In een periode met geen of weinig regen staan ze allebei dicht, om water op te slaan. Heb ik water voor de potplanten of de planten binnen nodig, dan ontkoppel ik de slang van een van beide tonnen en vul de nodige gieters. 

          Lucht

Als al het water eenmaal uit de zweetslang is verdwenen vult de slang zich met lucht. Dit moet eruit, zodat de slang zich weer helemaal kan vullen met water bij gebruik van het systeem. De druk van het water is te laag om dit te doen is gebleken. Daarom heb ik een aantal ventieltjes over de hele lengte van de slang toegepast. Omdat de slang uiteindelijke helemaal ondergronds wil hebben, heb ik de ventieltjes op buisjes gezet, met als bijkomende voordeel dat deze niet verstopt raken met grond e.d. en ik nog kan zien waar de slang ongeveer loopt!

 

Tip: Spoel de zweetslang af en toe even door tegen het dichtslibben. 

 

Groen en waterdoorlatend 

Naast de tonnen en zweetslang staan er veel planten in de tuin. Dus de regen kan direct de grond in trekken. Er is een pad en terras gemaakt van smalle stenen met grote voegen. Het regenwater kan ook gemakkelijk langs de stenen, tussen de voegen de grond inzakken.

  

Verdamping tegengaan 

Om het water van de eerste ton (op het dakterras) op een efficiënte manier in de tweede ton (in de tuin) te krijgen heb ik deze direct op elkaar aangesloten via een tuinslang. Een vlotter (zie foto) zorgt ervoor dat de laatste niet overstroomt en er dus water naar het riool loopt. Er blijft op deze manier zo min mogelijk water op het platte dak staan. Dit heb ik gedaan om zoveel mogelijk water te benutten en verdamping tegen te gaan. Althans dit was het idee. Uiteindelijk omdat bleek dat de zweetslag beter presteerde onder hogere druk heb ik de regenton op het dakterras direct aangesloten op de zweetslang. Om ervoor te zorgen dat de regenton beneden niet volloopt vanwege het water wat terugloopt uit de zweetslang, heb ik op drie plekken in de zweetslang een terugslagklep gezet.  

 

Tip: Als het dan in Nederland tóch eens stevig gaat vriezen, laat het water dan uit de tonnen, slangen en pijpen lopen. Anders vriest de boel kapot!

 

Bewateringscomputer en bodemvochtigheidsmeter 

Inmiddels heb ik dit systeem ook uitgerust met een bewateringscomputer en een bodemvochtigheidsmeter. De computer is aangesloten op de buitenkraan en de meter op de computer. Ik heb deze zo ingesteld dat er alleen water wordt afgegeven als de meter aangeeft dat het te droog is (zeer zuinig ingesteld!) en de computer alleen midden in de nacht voor 5 minuten kraanwater afgeeft aan de zweetslang. Reden hiervoor is natuurlijk dat ’s nachts de temperatuur het laagst is en er dus geen of in ieder geval veel minder water verdampt. Na een uur volgt een volgende meting.

 

En tot slot nog een advies: tape de kraan van de regenton af met wat kraantape als deze gaat lekken.

 

Locatie: Le Tourmalet, Amsterdam. 

 

Wil jij deze tuin en de maatregelen in het echt zien? Bekijk dan de video van Duurzaam020 uit 2018. Inmiddels zijn er alweer tal van maatregelen bij gekomen, maar dit geeft een goed beeld van de mogelijkheden.