Plas in tuin met herfstbladeren wateroverlast Amsterdam Weerproof

Infiltratie in tuin Buitenveldert

Eind 2019 werd RWBNL benaderd door een bewoner die wateroverlast ervoer in de tuin bij hevige of langdurige regen. Het probleem was dat het water niet weg kon of de bodem kon bereiken vanwege bestrating. Door afschot en enige verzakking van het straatwerk ontstond op één plek veel overlast. Er is gekozen om dit probleem aan te pakken door middel van infiltratie.

Lijngoot zonder leidingwerk 

Er is een lijngoot geplaatst met daaronder een infiltratieblok van steenwol. De (statische) capaciteit hiervan is ca. 150 liter en in combinatie met de zandbodem bijna 300 liter, wat voor deze situatie voldoende is. Hiervoor is een relatief klein gat gegraven van ca 120 x 70 x 30cm (LXHXB) waarin het blok is geplaatst. Verder was er geen (extra) leidingwerk nodig. Deze oplossing is hier toegepast omdat een aansluiting op riool niet wenselijk is en voor deze maatregel weinig graafwerk nodig is.

Oplossing op basis van steenwol

De lijngoot ligt op het blok van steenwol. Hiertussen zit een filter wat gereinigd kan worden. Het water kom op het blok terecht en wordt opgenomen door het materiaal. De unieke eigenschappen zorgen ervoor dat het blok direct begint water af te geven aan de bodem (infiltratie) zodat het water snel wordt afgevoerd in de bodem. Doordat het water in de bodem komt wordt het riool ook nog eens minder belast.

Doe-het-zelfoplossing

In veel gevallen zijn dit soort (kleinschalige) oplossingen zeer goed zelf aan te brengen.  Met een schep komt men een heel eind. In dit geval heeft RWBNL het werk uitgevoerd met behulp van een partnerhovenier, onder andere omdat er wat straatwerk aangepast moest worden.

 

Locatie: Amsterdam Buitenveldert