Man op groen balkon met planten voor regenopvang Amsterdam Weerproof

De Groene Hoogte: Weerproof balkon

Toen het weer eens stevig regende, dacht ik “Al dat water spoelt door de regenpijp zo het riool in”. Geregeld bedacht ik iets om dat water af te tappen voor mijn plantjes, maar dit bleek nog niet zo simpel. En ik ben ook niet echt handig.

Betaalbaar

Maar in 2017 kwam ik een betaalbare aanbieding van het Natuur en Milieuteam Zuid tegen: een bescheiden regenton (100 liter) met een tap op de regenpijp. Een ton die qua formaat prima past op mijn balkonnetje op drie hoog en die ook eenvoudig aan te sluiten is op de regenpijp. Een ander belangrijk aspect: ik kon ‘m achterop de fiets mee naar huis nemen. Via een even simpel als vernuftig systeem tap ik sindsdien het regenwater af en help zo de stad, een heel klein beetje, om de soms enorme hoeveelheden water af te voeren.

Geen drinkwater meer nodig

Het gebruik van een regenton wordt volop ondersteund door Amsterdam Weerproof. Maar wat voor mij belangrijker is: ik hoef geen gezuiverd leidingwater meer te gebruiken om mijn planten water te geven. Dit past helemaal in mijn streven om ecologisch bewuster te worden en daar ook naar te handelen. Dat ik daarmee ook de stad help maakt het nog mooier.

Versierde regenton

Omdat de regenton wel erg saai en donkergroen was, heb ik ‘m een beetje opgeleukt. De standaard en het deksel zijn nu wit, waarbij het deksel een ludiek ‘gezichtje’ heeft gekregen. De ton heb ik stippen gegeven (geïnspireerd door een lievenheersbeestje in mijn keuken). De eerste flinke regenbuien zijn inmiddels achter de rug en mijn ton zat meteen al vol!

Heerlijk om al dat gratis regenwater aan mijn plantjes te kunnen geven als het droog is.

Aristide schijft verhalen op zijn website over zijn balkon en andere groene projecten zoals een wormenhotel, afval scheiden, kaarsen recyclen, en glas-in-hout.

Locatie: Van Hogendorpplein, Amsterdam