Afkoppelen in de Rivierenbuurt
Veel binnentuinen in de Rivierenbuurt liggen lager dan ze oorspronkelijk zijn aangelegd. De veenbodem is door de jaren heen verzakt; oftewel ingeklonken. Het grondwater is daarom relatief hoog en de grond is slecht waterdoorlatend. Omdat de huizen op palen zijn gebouwd en deze niet mee zakken is het verlagen van de grondwaterstand nadelig voor de houten funderingspalen.
Als het hard regent bleven er soms dagenlang plassen in onze tuin staan. Onze tuin was niet bruikbaar en bereikbaar, en af en toe liep zelfs ons schuurtje onder water. Daarom hebben we maatregelen genomen in de tuin.
Reliëf in de tuin
We hebben de tuin opgehoogd naar oorspronkelijk hoogte. Het regenwater kan in de nieuwe grond makkelijk infiltreren omdat er meer afstand is tot het grondwater. We wilden natuurlijk niet dat het regenwater door het hoogteverschil naar de buren zou stromen. In deze tuin is dat opgelost door een scheiding te plaatsen van 50 cm betonnen L-elementen (waterkering), en de tuin iets hol aan te leggen. Voordat we de tuin ophoogden hebben we een grindkoffer gegraven van zo’n 50 cm breed en 30 cm diep. Hierdoor kan het geïnfiltreerde water gemakkelijker naar het grondwater stromen.
Regenton en Hydrorock
Een regenton vangt het regenwater op van een schuurtje met een dakoppervlak van zo’n 15 m2. De regenton heeft een inhoud van 165 liter De regenpijp is daarmee afgekoppeld van het hemelwaterriool. Als het harder regent zal de regenpijp overstorten in de tuin. Om het overtollige water gemakkelijker te laten infiltreren is een Hydrorock geïnstalleerd: een met filterdoek omwikkeld infiltratiekrat dat het regenwater opvangt en langzaam afgeeft aan de bodem. De Hydrorock zelf heeft een capaciteit van 43 L. Bovenop de Hydrorock is een goot geplaatst zodat het water gemakkelijk naar binnen kan stromen.
Onze tuin is nu rainproof!
Locatie: Vechtstraat, Amsterdam