Boomspiegel vergroenen
Wil je meer groen in de straat? Adopteer en beplant een boomspiegel. Dit is het stukje grond rondom de stam van een boom. Boomtuintjes verbeteren de bodemstructuur en zijn een genot voor beestjes. Tenminste, als je de juiste planten kiest.
Bomen met kale grond eromheen verdwijnen uit het straatbeeld. Overal in Nederland vergroenen gemeenten en buurtbewoners boomspiegels. Ook in Amsterdam en omgeving.
Wil jij ook een boomtuintje maken en onderhouden? Bekijk welke boom beschikbaar is en adopteer de grond rondom de boom.
Aanleg en onderhoud
Heb je een boomspiegel geadopteerd? Begin dan met onkruid weghalen en de grond losmaken. Pas op dat je de boomwortels niet beschadigt. Indien nodig voeg je wat natuurlijke compost en aarde toe; maximaal vijf centimeter. Hoog je de grond teveel op, dan krijgen de boomwortels te weinig zuurstof en kan de bast gaan rotten.
Dan de beplanting. Kies je voor inheemse planten, dan bevorder je de biodiversiteit. Maar niet alle planten zijn geschikt voor boomspiegels. Diep wortelende planten zoals heesters kunnen de boom verstikken. En een boom met grote kroon betekent meer schaduw en minder regen.
Een beplante boomspiegel heeft vooral de eerste weken extra water nodig. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, deze kunnen schadelijk zijn voor het milieu, (huis)dieren en nuttige insecten.
Geschikte planten voor een boomtuintje
Planten voor een zonnige boomspiegel: ooievaarsbek, klein bergsteentijm, knoopkruid, vaste judaspenning, wilde marjolein, echte gamander.
Planten voor een halfschaduw boomspiegel: vrouwenmantel, kaasjeskruid, daslook, betonie, witte veldbies.
Planten voor een schaduwrijke boomspiegel: brandkruid, bekervaren, gele dovennetel, schuimkaars, wolfsmelk.