Hoe Vesteda inzicht kreeg in klimaatrisico’s
Waar zien we de grootste klimaatrisico’s? Wat heeft de meeste impact op onze gebouwen en omliggend terrein? Woningbelegger Vesteda ontwikkelde een klimaat-impacttool om deze vragen te beantwoorden. Stephan de Bie, Programmamanager Duurzaamheid bij Vesteda, vertelt over de inzichten en mogelijke oplossingen.
Wateroverlast door hevige regenval, extreme hitteperiodes en verzakkingen door droogte. Overlast door extreem weer raakt steeds meer vastgoed en daarmee ook de bewoners, eigenaren en aandeelhouders. Aanleiding voor Vesteda om inzicht te krijgen in de risico’s en om te investeren in effectieve verbeteringen.
Samen met SWECO en Climate Adaptation Services ontwikkelde Vesteda de ‘Klimaatrisico Identificatie en Management’ (KIM) tool. Deze tool geeft elke pand een klimaatscore gebaseerd op de omgeving en de kwetsbaarheid van het pand. Stephan de Bie “Veel minder dan de omgeving, bleek het pand een dominante factor te zijn op de impact van hittestress, en in bepaalde mate ook voor wateroverlast door hevige regenbuien. Wat erg mooi is, want dat maakt dat wij hier zelf invloed op hebben”.
Nadat ze de risico’s in kaart had gebracht, startte Vesteda met gerichte investeringen. Daarmee verhoogt de woningbelegger de woonkwaliteit en tegelijkertijd de waarde van het pand. Ook voorkomt ze hiermee schade aan haar bezit in de toekomst.
Oplossingen
Naast het identificeren van de risico’s is ook het handelingsperspectief per gebouw in kaart gebracht. Per maatregel is er inzicht in effectiviteit, toepasbaarheid en kosten. Denk aan bijvoorbeeld plaatsen van zonwerende folie aan de buitenkant van ramen. Een toepassing die makkelijk en zeer effectief kan zijn om de hitte buiten te houden.
Daarnaast probeert Vesteda zoveel mogelijk nature-based oplossingen toe te passen. “Om wateroverlast tegen te gaan zullen we eerder werken met hoogte verschillen zoals met een wadi, dan met aanleggen van drempels. Maar uiteindelijk is elk pand uniek en dat maakt elke oplossing maatwerk”.
De focus ligt voornamelijk op hitte en wateroverlast. Maar ook aan het risico van een overstroming wordt gedacht. “Invloed op de hoogte van dijken hebben we niet maar we kunnen ons wel richten op crisisbeheersing en onze huurders een evacuatieplan aanbieden”.
Vervolg
In totaal heeft Vesteda genoeg budget beschikbaar om te besteden aan maatregelen tegen hitte- en wateroverlast. Beginnend met de zeer hoge risico panden. En dat is niet voor niks. Uitgangspunt is om van elk project te leren en te onderzoeken welke aanpassingen het meest doelmatig blijken te zijn. Kennis die dat oplevert vormt weer de basis voor volgende investeringen.