Groenblauw dak op gemeentelijk vastgoed met bijenburcht Amsterdam Weerproof

Groenblauw dak op gemeentelijk vastgoed

Het eerste groenblauwe dak op gemeentelijk vastgoed ligt op het voormalige kantoorgebouw van het Lloydhotel. Het in 1918 ontworpen rijksmonument was aan groot onderhoud toe en is direct verduurzaamd. Het groenblauwe dak kan na een hevige regenbui zo’n 53.000 liter water bergen. Hierdoor wordt het riool ontlast en kan wateroverlast worden voorkomen.

Een flinke verbouwing

Het pand op de Oostelijke Handelskade 12 is een van de monumentale gebouwen van het Lloyd-complex en is tegenwoordig in eigendom van gemeente Amsterdam. Het lekkende dak en de tocht doorlatende buitenmuren vroegen om groot onderhoud. Projectleider Vastgoed Romeo Rawi zag naast het onderhoud veel kansen voor verduurzaming.

Slim groenblauw dak

Het grote platte dak en de sterke constructie van het pand lenen zich goed voor een groen dak met waterberging én zonnepanelen. Het dak is maximaal geïsoleerd en de hitte vasthoudende oude bitumen daklaag maakte plaats voor een verkoelend groenblauw dak.

Tijdens een regenbui wordt het regenwater van het groenblauwe dak opgevangen en vastgehouden in een 100% gerecycled plastic krattensysteem. Dit ‘blauwe’ deel van het dak kan 53.000 liter water bergen. De opgeslagen laag water verkoelt het gebouw in de zomer.

De afvoer van het water wordt op afstand bestuurd zodat het op een droge dag kan afvloeien. Dit ontlast het riool tijdens een extreme regenbui.

Natuurinclusief dak

Het dak is natuurinclusief ontworpen, het groen bestaat 15 verschillende soorten beplanting. De sedummatten en planten trekken bijen en vlinders aan. Hierdoor draagt het dak bij aan het vergroten van de biodiversiteit.

Goed voor de stad, goed voor de Amsterdammer

Dit slimme groenblauwe dak bespaart energie, voorkomt wateroverlast en verkoelt de omgevingstemperatuur. Dat heeft de stad hard nodig. Het dak is ook voor alle Amsterdammers. De huurders van dit pand profiteren van een lagere energierekening en in de zomer van een koelere en beter geventileerde werkplek. En de buren hebben nu een mooi uitzicht!

Gemeente Amsterdam werkt aan de verduurzaming van de eigen organisatie

In 2030 wil de gemeente zoveel mogelijk eigen groene daken en terreinen. Ook wordt dan op elk geschikt dak duurzame energie opgewekt, zijn de panden geïsoleerd en zoveel mogelijk aardgasvrij. Om kennis en ervaring op te kunnen doen, wordt geïnvesteerd in innovatieve projecten. Zo draagt de gemeente bij aan de klimaatdoelen voor de stad.

Meer weten over de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie? Ga naar Amsterdam.nl

Locatie: Oostelijke Handelskade 12, Amsterdam Oost