Regenwateropvang in kruipruimte voor droge zomers
Tijdens de steeds vaker voorkomende droge zomers worden tuinen besproeid met kraanwater. Peter Kassies, bewoner van het groene GWL-terrein, vindt dit zonde. In 2020 realiseerde hij een regenwateropvang in de kruipruimte van zijn huis om bij droogte zijn tuin te besproeien met regenwater.
Wat is mogelijk?
Het GWL-terrein is een ecologische en autovrije woonwijk gelegen in stadsdeel West. Peter woont hier in een van de woonblokken op de begane grond met een groene tuin vol planten. Hij stelde zichzelf de vraag hoe hij met beperkte middelen en ruimte, regenwater kan opvangen en het water bij droogte kan gebruiken voor zijn tuin.
Het afkoppelen van de regenpijp gaat niet altijd even makkelijk. In het woonblok van Peter zit deze namelijk binnenshuis. Via de gemeente heeft hij gratis bouwtekeningen opgevraagd om erachter te komen waar zijn regenpijp zit. Zo heeft hij toegang tot regenwater gevonden. Vervolgens maakte hij een ontwerp voor de wateropslag in de kruipruimte.
Regenwaterzak
Na het meten, berekenen en aanschaffen van de benodigde materialen begon Peter met het project. Hij heeft een waterzak in zijn kruipruimte aangelegd die ongeveer 4.500 liter regenwater kan opslaan. Een waterzak systeem is geschikt voor de kruipruimte, er zijn geen graafwerkzaamheden en grondwerken nodig. De regen die tijdens een bui op het dak valt is afgekoppeld en stroomt via de regenpijp de zak in. Aan de waterzak is een pomp aangesloten om de tuin te besproeien. Peter heeft de pomp aangesloten op een tijdsklok zodat er elke avond 15 minuten, gelijk aan 168 liter water, wordt gesproeid.
Om te meten hoe vol de waterzak is zijn er sensoren aangesloten. Wanneer de zak vol zit heeft Peter twee alternatieven bedacht. Bij een volle zak wordt water afgevoerd via de zinkput naar het grondwater. Daarnaast kan hij ook handmatig een kraan dichtdoen waardoor het regenwater wordt overgestort naar het riool en niet in de zak stroomt.
Door deze technische maar zeer effectieve maatregel bespaart Peter kraanwater en kan zijn tuin de toekomstige droge zomers aan!
Aan de slag!
Wil je ook aan de slag gaan met het opvangen van regenwater? In dit document neemt Peter zijn stappen uitgebreid door. Dit ontwerp is uniek en zal niet bij elk huis passen, wel kan het ondersteuning bieden in het maken van een eigen ontwerp. Wil je dit zelf realiseren, vraag een deskundig bedrijf om advies. Kijk op onze netwerkpagina welke partner hier mogelijk bij kan ondersteunen.
Locatie: GWL-terrein